نگاهی به آنچه که ویندوز ۱.۰ وعده داده و تا کجا پیش رفته ایم.

نکات کلیدی

  • ویندوز ۱.۰ سلطه مایکروسافت در بازار رایانه های شخصی و انقلاب رابط های گرافیکی کاربر (GUI) را آغاز کرد.
  • Apple Lisa، اگرچه در فناوری رابط کاربری گرافیکی پیشگام بود، اما بسیار گران بود و به مایکروسافت فرصت داد تا یک محصول رقابتی توسعه دهد.
  • علی‌رغم انتقادات اولیه و سازگاری محدود نرم‌افزاری، ویندوز ۱.۰ راه را برای نسخه‌های بعدی که به سیستم عامل استاندارد رایانه‌های شخصی رومیزی در سطح جهانی تبدیل می‌شوند هموار کرد.

مایکروسافت ویندوز ۱.۰ را در نوامبر ۱۹۸۳ معرفی کرد. ویندوز ۱.۰ امتیاز ویندوز را آغاز کرد که هنوز بر بازار رایانه های رومیزی امروزی تسلط دارد. در اینجا، به معرفی تاریخی ویندوز ۱.۰ مایکروسافت ۴۰ سال بعد نگاه می کنیم.

اپل Lisa را در اوایل سال ۱۹۸۳ منتشر کرد

در اوایل دهه ۱۹۸۰، سیستم عامل های کامپیوتری سیستم های مبتنی بر دستور بودند که با وارد کردن دستورات متنی مورد استفاده قرار می گرفتند. با این حال، یک انقلاب GUI (رابط کاربری گرافیکی) در صنعت فناوری اطلاعات در حال شکل گیری بود. اپل با انتشار Lisa در اوایل سال ۱۹۸۳ خود را در خط مقدم آن انقلاب قرار داد. این یکی از اولین رایانه های شخصی با رابط کاربری گرافیکی بود که به کاربران امکان می داد برنامه ها و فایل ها را با ماوس باز کنند.

با این حال، مشکل اپل لیزا این بود که کمی بیش از حد انقلابی بود. این یک کامپیوتر کمی جلوتر از زمان خود با مشخصات بسیار بالا برای رایانه های شخصی اوایل دهه ۱۹۸۰ بود. این باعث شد که لیزا بسیار گران باشد، با قیمت تقریبی ۱۰۰۰۰ دلار. اکثر کاربران ترجیح می دهند از رایانه های شخصی IBM تا حدودی ارزان تر استفاده کنند.

کامپیوتر Apple Lisa 2

مایکروسافت از ویندوز ۱.۰ در COMDEX رونمایی کرد

با این وجود، لیزا با سیستم عامل گرافیکی انقلابی خود (پیشرو مکینتاش) همچنان در صنعت IT ابروهای بسیاری را برانگیخت. در پاسخ به Lisa (و Visi On گرافیکی OS)، مایکروسافت پروژه سیستم‌عامل GUI خود را با نام مدیر رابط آغاز کرد. بیل گیتس توسعه ویندوز ۱.۰ را در هتل پلازا در نیویورک در ۱۰ نوامبر ۱۹۸۳ اعلام کرد.

هنگامی که مایکروسافت ویندوز ۱.۰ را معرفی کرد، این شرکت گفت که این یک افزونه مدیر پنجره MS-DOS است. مایکروسافت انتظار داشت که Windows 1.0 محیط توسعه نرم‌افزار MS-DOS را با امکان توسعه‌دهندگان برای انتشار برنامه‌های گرافیکی بیشتر گسترش دهد. بنابراین، اولین سیستم عامل ویندوز بیشتر به جای جایگزینی، افزودنی به MS-DOS بود.

مایکروسافت اولین نسخه پیش از انتشار ویندوز ۱.۰ را در COMDEX (نمایشگاه تجاری نمایشگاه کامپیوتر) در نوامبر ۱۹۸۳ به نمایش گذاشت. جهان برای اولین بار ۴۰ سال پیش یک سیستم عامل ویندوز را روی مانیتورهای سبز رنگ مشاهده کرد. اولین پلتفرم ویندوز کاربران را قادر می‌سازد تا با کلیک کردن بر روی آیکون‌های آن‌ها روی یک نوار، که چیزی شبیه به نوار وظیفه اولیه بود، به چندین برنامه در حال اجرا دسترسی داشته باشند.

ویندوز ۱.۰ همچنین با چند برنامه که کاربران امروزی با آنها آشنا هستند عرضه شد. Notepad، Paint و Calc (ماشین حساب) سه برنامه ای بودند که با ویندوز ۱.۰ عرضه شدند و از آن زمان تاکنون بخشی از سری سیستم عامل آن باقی مانده اند. کاربران همچنین می توانند برنامه های Write (یک واژه پرداز)، ساعت، Reversi (یک بازی رومیزی)، کلیپ بورد و تقویم را از پوسته اجرایی MS-DOS انتخاب کنند.

Microsoft Paint در ویندوز 1.0

در این صفحه شبیه ساز IBM PC می توانید ببینید که ویندوز ۱.۰ چگونه بود. روی تمام صفحه کلیک کنید تا پنجره آن شبیه ساز به حداکثر برسد. سعی کنید برخی از برنامه ها را از MS-DOS Executive اجرا کنید و با دوبار کلیک کردن بر روی نوار عنوان پنجره آنها را در نوار برنامه کوچک کنید. می‌توانید با کلیک کردن روی نمادهای آن‌ها در نوار، بین برنامه‌ها جابه‌جا شوید، دقیقاً مانند سیستم عامل‌های ویندوز فعلی.

پنجره اجرایی MS-DOS

انقلاب ویندوز در سال ۱۹۹۵ آغاز شد

مایکروسافت انتشار ویندوز ۱.۰ را با برخی تغییرات و اصلاحات بیشتر به تاخیر انداخت. تاریخچه ویندوز زمانی آغاز شد که اولین نسخه عمومی ویندوز ۱.۰ در نوامبر ۱۹۸۵، دو سال پس از اعلام مایکروسافت، در دسترس قرار گرفت. مایکروسافت ویندوز ۱.۰ را با قیمت مقرون به صرفه ۹۹ دلار در ایالات متحده عرضه کرد.

هنگامی که کاربران ویندوز ۱.۰ را به دست آوردند، دقیقاً شگفت زده نشدند. اولین سیستم عامل ویندوز تا حدودی مشکلات سازگاری و عملکرد نرم افزاری محدودی داشت. بسیاری از بررسی های مربوط به زمان، ویندوز ۱.۰ را به عنوان یک شکست رتبه بندی کردند. بنابراین، اکثر کاربران ترجیح می‌دهند تا بقیه دهه ۱۹۸۰ از دستورات MS-DOS استفاده کنند.

رایانه های شخصی دهه ۱۹۸۰ کاملاً برای سیستم عامل های رابط کاربری گرافیکی آماده نبودند. نیازهای سیستم‌های بسیار سنگین‌تر سیستم‌عامل‌های گرافیکی، مشکلات عملکرد را با سخت‌افزار محدود آن زمان اجتناب‌ناپذیر کرد. قبل از اینکه انقلاب ویندوز در سال ۱۹۹۵ واقعاً شروع شود، سخت افزار رایانه شخصی به هفت تا ۱۰ سال نیاز داشت تا پیشرفت کند.

صفحه نمایش اسپلش ویندوز 95

ویندوز سرانجام در سال ۱۹۹۵ به موفقیت رسید. افزودن منوی استارت و یک نوار وظیفه کامل به ویندوز ۹۵ (که این تاریخچه نوار وظیفه ویندوز کمی بیشتر به شما می گوید) تفاوت را ایجاد کرد. بنابراین، رایانه های شخصی اواسط دهه ۱۹۹۰ نیز برای مدیریت پلتفرم های رابط کاربری گرافیکی بسیار مجهزتر بودند. پس از آن، سری سیستم‌عامل ویندوز بازار رایانه‌های شخصی رومیزی را در اختیار گرفت و دنیا از MS-DOS خارج شد.

ویندوز در جنگ سیستم عامل گرافیکی پیروز شد

اعلام مایکروسافت از ویندوز ۱.۰ در نوامبر ۱۹۸۳ بدون شک شروع چیزی بزرگ بود که در نهایت رایانه های شخصی را بسیار در دسترس تر کرد. با وجود اینکه ویندوز ۱.۰ در دهه ۱۹۸۰ به فروشگاه‌ها هجوم نیاورد، اما همچنان به برجسته‌ترین سری سیستم‌عامل رایانه شخصی در جهان تبدیل شد. بیل گیتس زمانی که مایکروسافت از اولین سیستم عامل گرافیکی خود رونمایی کرد، ویندوز را آینده معرفی کرد و این پیشگویی درست از آب در آمد!

دسته بندی شده در: